Uzaktaki Yakınlarımız Projesi


Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, yurt dışındaki Türk çocuklarının eğitimlerine yönelik MEB'in hazırladığı "Uzaktaki Yakınlarımız Projesi"nin, Başkent Öğretmenevi'nde düzenlenen tanıtım toplantısına katıldı.

Burada konuşan Bakan Çubukçu, yurt dışında çok büyük Türk nüfusunun yaşadığını belirterek, "1960'lı yıllardan itibaren başta Almanya olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerine giden vatandaşlarımız hem ülkelerinin hem de bulundukları ülkenin sosyoekonomik gelişmesine katkı sağlamışlardır" diye konuştu.

Her göçün sonunda sosyal, kültürel, ekonomik, siyasal sorunların ortaya çıktığını belirten Bakan Çubukçu, çeşitli ülkelerde yaşayan vatandaşların çözüm bekleyen sorunları ve ihtiyaçları olduğunu söyledi.

"Uzaktaki Yakınlarımız Projesi"nin, yurt dışındaki vatandaşların eğitim ihtiyaçlarına yanıt vereceğini ifade eden Bakan Çubukçu, proje kapsamında ders kitapları, çalışma kitapları hazırlandığını söyledi. Bu kitapların Türk çocuklarının eğitim gördüğü ülkelere gönderileceğini söyleyen Bakan Çubukçu, kitapların yurt dışındaki öğretmenlere, öğrencilere, konsolosluklara, büyükelçiliklere ücretsiz dağıtılacağını bildirdi.

Yurt dışında yaşayan vatandaşların sosyal desteğini sağlamak açısından son yıllarda çok önemli adımlar atıldığını belirten Bakan Çubukçu, Türkiye'nin uluslararası bir cazibe merkezi olduğunu ve böylece Türk dili ve kültürüne olan ilginin arttığını söyledi. "Dünyanın dört bir yanında yaşayan soydaşlarımız adeta bir kültür elçisi gibi çalışmaktadırlar" diyen Bakan Çubukçu, şunları söyledi: "Türkçe, artık çok büyük bir coğrafyada konuşulan, öğrenilen bir dil olmuştur. Türk dilinin konuşulduğu coğrafyalarda Türkler olarak evrensel kültüre ve insanlığa yapmış olduğumuz katkı sayesindedir ki hala dilimiz ve kültürümüz bütün canlılığıyla yaşamaktadır. Dünyanın her noktasında vatandaşlarımızla çok yakın ilişkiler kurmalıyız, trajik olaylar yaşamamalıyız. Hem Türk olup hem de Türkçe konuşamayan insanlarla karşılaşmamalıyız. Sosyal bir devlet olarak kuşatıcı olmalıyız. Dilimize, kültürümüze ve uzaktaki yakınlarımıza sahip çıkmalıyız. Bu projenin temel ilkesi de budur. Ayrıca bu projenin, Türk dilinin ve kültürünün tanıtılmasında da önemli bir yeri olacağına inanıyorum."

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan da proje kapsamında yurt dışındaki vatandaşlara dilini, kültürünü, tarihini öğretmek amacıyla eğitim materyalleri hazırladıklarını anlattı.

Tufan, şunları kaydetti: "Bu çalışmayla Türkçe ve Türk Kültürü dersine giren öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin materyal ihtiyacını karşılamış, kültür hizmeti sunmuş olacağız. Öğretmenlerimizin, öğrencilerinin karşısına daha donanımlı gelmelerini sağlayacağız. Kendi kültürünün ve dilinin zenginliklerini bilmeyen, başka kültürlerden haz alamaz ve kültürel farklılığa saygı gösteremez."

MEB Dış İlişkiler Genel Müdürü İbrahim Özdemir ise yurt dışında okuyan öğrenciler hakkında bilgi verdi, bazı anılarını anlattı. Özdemir, ders kitaplarının hazırlanmasında geç kalındığını ancak bu kitapların daha da geliştirileceğini söyledi.

Bakan Çubukçu, çıkışta gazetecilerin soruları üzerine öğretmen atamalarına ilişkin detaylı bilgi verdi. Bakan Çubukçu, 15 bin öğretmen atayacaklarını hatırlattı.

Bakan Çubukçu, "Bunların yaklaşık 10 bini sözleşmeli olacak, 5 bini de kadrolu olarak atanacak. Bu bizim Maliye'den daha önce aldığımız kadrolardı. Biliyorsunuz benim Bakan olarak bir açıklamam var, 'Bundan sonra sözleşmeli öğretmen almayacağız' diye. Bu ağustos sürecinden sonra ikinci etap sözleşmelileri kadrolu olarak alacağız. 31 Ağustos-11 Eylül 2009 tarihleri arasında başvurular yapılacak, 14 Eylül 2009 tarihinde ise atamaları yapılacak ve internet yoluyla duyurulacak" dedi.

Bakan Nimet Çubukçu, kadroların büyük bir çoğunluğunun okul öncesi eğitim için ayrılacağını ifade ederek, okul öncesi eğitimi zorunlu hale getirdiklerini, önümüzdeki yıl içinde de yaygınlaştırılacağını söyledi.

Bir başka soru üzerine, Kasım ayında da öğretmen ataması yapacaklarını, ancak bu atamaların sözleşmeli değil, kadrolu atama olacağını vurgulayan Bakan Çubukçu, "Bundan sonrakiler hep kadrolu olacak" diye konuştu.

Bakan Çubukçu, "Okul öncesi için ne kadar kadro düşünülüyor?" sorusuna, ''İlk etapta 10 bin civarındaki atamanın yaklaşık 8 binini okul öncesi eğitim için düşünüyoruz" yanıtını verdi.

Bir gazetecinin "Okulların 28 Eylül 2009 tarihinde açılacağına ilişkin bazı söylentiler var. Bu konuda bir gelişme var mı?" sorusu üzerine Bakan Çubukçu, "Şu anda öyle bir şey yok, ama biliyorsunuz ki okulların açılışı da dahil her şey Bakanlar Kurulu'nda görüşülebiliyor. Şu anda böyle bir durum söz konusu değil. 24 Eylülde açılacak diyoruz" dedi.

Kaynak:http://www.meb.gov.tr/haberler/haberayrinti.asp?ID=1553

Uzaktaki Yakınlarımız ,meb, milli eğitim bakanlığı Uzaktaki Yakınlarımız projesi

Benzer Yazılar



0 yorum:

YORUMUNU YAZ

Back to Home Back to Top Eonlineizle Her Zaman SizinLe Klip izle

Dizi izle, full izle, full seyret, fragmanı izle, yeni bölüm izle, Canlı izle, özeti izle, son bölümünü izle, yeni bölümünü izle, unutulmaz, ezel dizisi, dizisi izle,
web siteleri -
Videoların Telif Hakları..
Google Video , Yahoo Video , Megavideo , vb... sitelerdir.

 Sitedeki videolar kaynaklarina aittir.E-onlineizle Sorumlu TUTULAMAZ.Herhangi bir videoya ilişkin sorun olursa video kaldırılır.E-onlineizle videolar üzerinde hiçbir hak iddaa etmez.